ŠPARGLJI

Šparglji po nekaterih predvidevanjih izvirajo iz vzhodne mediteranske regije in Male Azije. Poznamo jih več kot 2000 let. Uživali so jih v Starem Egiptu, antični Grčiji, kjer jih kot zdravilno rastlino omenja Hipokrat. To je najstarejši zapis o špargljih in izvira iz leta 400 pr. n. št. Prav tako so za zdravilno rastlino veljali na Kitajskem. Zgodovina nas uči, da so najboljši šparglji tisti, ki so dnevno sveži. Od tu tudi slogan naše Domačije: »Iz njive na krožnik.«

 

Na Dolinarjevi Domačiji ponujamo mlade poganjke, odrezane v rosi pomladnega jutra. Ko jih prinesemo iz njive, jih operemo, odrežemo na primerno dolžino ter šopek ovijemo v značilen ovoj. Potem ste na vrsti Vi, naši cenjeni prijatelji. Kot veste, gre ljubezenskozi želodec. S šopkom naših špargljev to zagotovo drži. Leta so nas naučila, da so najboljši recepti tisti, ki so enostavni. Prav tako so enostavna pravila za kuhanje špargljev.

 

Spodnje dele poganjkov olupimo. Tako se izognemo nepotrebnemu hrustanju zunanje ovojnice. Če želimo, da bo pri jedi prevladal okus šparglja, ne uporabljamo močnih začimb. Dobra izbira so sol, poper in olivno olje.Tako kot pri testeninah, je tudi pri špargljih pomembno, da jih ne prekuhamo.

Bolj strokovno o naših zelenčkih:

 

Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in nizke kalorične vrednosti, zelo priljubljeni. H kakovostni sestavi pripomorejo tudi minerali (dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink, mangan, železo) in vitamini B-kompleksa (B2, B6, holin in folna kislina), vitamin C, provitamin A, v sledovih pa še vitamina E in K. Poleg že omenjenih snovi so v špargljih še, asparagin, arginin, tirozin, valin, purin, fenilalanin, izoleucin, koniferin, vanilin, saponini, čreslovina, citronska, jabolčna in jantarna kislina.

 

So primerno živilo za ljudi s povišanim deležem maščob v krvi, saj vsebujejo zelo malo maščob. Zaradi nizke vsebnosti natrija so primerni za ljudi, ki imajo povišan krvni tlak. Vsebujejo rutin, ki je naravni flavonoid in antioksidant in krepi stene žil. Uživajo jih lahko tudi diabetiki, saj imajo vitamini B-kompleksa, ki prisotni v špargljih, pomembno vlogo pri regulaciji krvnega sladkorja. Šparglji vsebujejo  naravno snov glutation (sestavljena iz aminokislin glutamina, cisteina, glicina), ki je ključni celični antioksidant in lahko zavira delovanje številnih kancerogenih snovi. Poleg tega, da vplivajo na povečano izločanje vode (diuretik) imajo zaradi prisotnosti vlaknin tudi blago odvajalni učinek. Šparglji pospešujejo nastajanje vezivnega tkiva, zato se jih priporoča tudi po operativnih posegih. Nosečnice naj jih uživajo zaradi vsebnosti folne kisline, ki vpliva na razvoj otroka v maternici.

 

Uživanje špargljev se odsvetuje ljudem z ledvičnimi kamni, obolelimi sečili, vnetjem ledvic in ljudem s protinom (nalaganje kristalčkov sečne kisline v sklepih), ker šparglji vsebujejo purin, ki se v organizmu spremeni v sečno kislino.

 

Viri:

 

www.aspega.si

 

www.medicalnewstoday.com/articles/270805

GALERIJA

ŠPARGLJEVE JEDI

Call Now Button Scroll to Top