PIRINE TESTENINE

Pira, ( znanstveno ime Triticumspelta) je rastlina, ki spada med prve gojene žitarice.

Po nekaterih podatkih so jo pridelovali že pred 9.000 leti , omenjajo jo tudi v Bibliji.

Je starodavna in v sodobnem času ponovno odkrita samonikla vrsta pšenice. Bogata je z beljakovinami, vlakninami in vitamini.

O pirini zdravilnosti govori izročilo, ki ga je  v 12. stoletju v Nemčiji širila opatinja, zdravilka in zeliščarka sveta Hildegarda iz Bingna. Pira je že takrat veljala za dietetično in zdravilno sredstvo. V svoji knjigi Physica je zapisala:« Pira je najboljše žito, je topla, mastna, v njej je veliko hranljivih snovi, od vseh žit pa jo ljudje najbolje prenašajo. Kdor jo uživa, bo imel pravo meso in pravo kri, razvedrila mu bo tudi čute in duha. Ne glede na to, kako jo človek zaužije, bo nanj vedno dobro in milo delovala.«

Pira pomaga proti slabi prekrvavljenosti, telo oskrbuje z močjo in okrepi mišična vlakna, tkiva, živčne celica, notranje organe in čutila. Še posebno jo priporoča pri zdravljenju kroničnih obolenj, zlasti za krepitev oslabelega organizma, povečevanje teka in umirjanje prebavnih težav. Zato ne čudi, da jo nekateri imenujejo podaljšano materino mleko, saj je najboljša prehrana za zdrave, bolne, stare in mlade. Hildegarda poudarja da pira, ne glede na to, ali jo zaužijemo surovo ali kuhano, v zrnih ali zmleto, kot najfinejšo belo moko ali otrobe, vedno ohrani zdravilne moči.

Biološka vrednost pire se kaže v večji vsebnosti esencialnih aminokislin, čeprav ji tako kot drugim žitom primanjkujeta predvsem triptofan in lizin. Pomembna lastnost pire v primerjavi s pšenico je v njeni sestavi beljakovin. Lahko jo namreč uporabljamo v dietah, ki izključujejo pšenico – alergija na pšenične beljakovine, ni pa primerna za bolnike s celiakijo.

Pirino zrno obdaja luskinasta pleva, ki preprečuje, da bi škodljivi vplivi iz okolja prodrli do jedra.

Pri njeni pridelavi razen gnojenja s hlevskim gnojem ne uporabljamo nobenih umetnih gnojil, pesticidov in drugih zaščitnih sredstev. Pira je namreč zaradi svoje naravne trpežnosti odporna na običajne žitne bolezni.

Pira izpolnjuje vse zahteve za sodobno idealno živilo. Je prijetnega, blagega okusa, primerna za samostojne jedi, solate, prikuhe in enolončnice. Lahko jo uporabite za jedi, pri katerih ste dosedaj uporabljali ječmenovo kašo.

NAŠE PIRINE TESTENINE SO VAM NA VOLJO CELO LETO V PRODAJALNAH KMETIJSKE ZADRUGE ŠKOFJA LOKA!

Call Now Button Scroll to Top